bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Skrb za gonilko in sprednji verižnik

7 marca, 2022
Gonilka

Kolo je kup delov, ki delujejo skupaj. Gonilka, ki vključuje vse dele med dvema gonilkama, tudi sprednji verižnik, je tako rekoč prenos kolesa. Energija iz vaših nog se prenaša iz pedal, v verižnik, preko verige končno v zadnje kolo. Brezhibno stanje gonilke in verižnika zagotavlja nemoten prenos energije in kvalitetno izkušnjo vožnje.

 

Dobra novica o negi gonilke in verižnika je, da z malo pozornosti je potrebno zelo malo.

Redni pregledi in čiščenje je vse, kar potrebujete.

Kaj pregledati

Preverite gonilke in verižnike, da se prepričate, da so v dobrem fizičnem stanju. Poiščite razpoke, vdolbine ali druge znake poškodb in preverite, ali ima gonilka zračnost.

 

Če želite preveriti zračnost, primite ročico (ne pedala) in jo poskusite zazibati naprej in nazaj proti okvirju in od njega. Vsako gibanje lahko nakazuje, da je treba ležaje nastaviti, da so poškodovani ali da so vijaki ročične gredi zrahljani.

 

Če je gonilka ali pedal ukrivljen, boste lahko občutili to, ko poganjate. Občutili boste kot zibanje gor-dol ali gibanje naprej in nazaj. Če to opazite, snemite pedal, ga držite za vijak, ki je pritrjen na ročico, in ga zavrtite. Če se stopalka ne vrti gladko, je poškodovana in jo je treba zamenjati. Če se vrti gladko, je verjetno vaša ročica gonilke upognjena in jo bo treba zamenjati.

 

Če obstaja kateri od teh pogojev, so lahko težave z gonilko resne. Vaša najboljša rešitev je torej, da svoje kolo odpeljete do servisa koles, ne voziti kolo tolko dolgo dokler ne boste mogli več uporabljat kolesa. Takojšnjo ukrepanje, ko se pojavijo prvi znaki nepravilnega delovanja, vam lahko prišparajo veliko denarja in časa.

 

Postopki čiščenja gonilke

Preverite svojo ročico in se prepričajte, da je čista. Umazanija in maščoba se hitro nabereta in lahko vplivata na delovanje vašega kolesa. Ker večina sodobnih sistemov gonilke vsebuje zatesnjene ležaje, vam ni treba mazati območja ali ponovno namazati ležajev. Kolo preprosto operite po vsaki vožnji. Vendar pazite, da vode ne pršite neposredno na območje ležaja. Prav tako nikoli ne uporabljajte vodo pod pritiskom ki bi bil večji od tistega ki priteče iz vodovoda.

 

Za podrobnejše čiščenje uporabite trdo krtačo – zobna ščetka deluje dobro – in razmaščevalec. Če želite priti na težko dostopna mesta, uporabite izvijač, zavit v čisto krpo, ali kakšno manjše orodje, ki ga imate doma. Razmaščevalec je lahko tisti ki ga uporabljate v kuhinji za štedilnik. Na koncu splahnete, ni potrebno ničesar podmazovati. Podmaže se samo verigo po vsakem razmaščevanju in čiščenju verige. Ležaji se mažejo kadar je kolo na servisu.

Svojega kolesa ne morete poškodovati, pomembno je da je na suhem in, da skrbite za čistočo. Na ta način bo vam kolo služilo dolga leta.